3 jednoduché tipy pro skvělý brunch!

Byty a vily

„Línou“ nedělní snídani, která pokračuje až do oběda, můžete snadno připravit i doma nebo na zahradě. Poradíme s výběrem nábytku, ukážeme vám stylové nádobí, které má vtip, a prozradíme, kdy se brunch vlastně „narodil“.

 

Tip číslo 1 - Vsaďte na prostorný stůl!

Ideální je čistá bílá plocha, na které vyniknou všechny lahůdky, aniž by byl potřeba ubrus. Rozměry volte podle počtu nejčastěji zvaných hostů. Italský designér Ferruccio Laviani pro účely veselé hostiny navrhl univerzální stůl Four Outdoor - ocelové podnoží s prakticky omyvatelnou deskou s vrstvou epoxydového polyesteru se hodí dovnitř i ven a k dostání je ve třech různých rozměrech. O něco elegantnější roli pak sehraje oválná nebo kulatá verze stolu Glossy Outdoor. Dílo designéra Antonia Citteria se pyšní kameninovou deskou s mramorovou úpravou. Když přidáte i šikovné taburety pro extra hosty navíc a stolky k servírování menších dobrot, slavnostní brunch může začít.

Čerstvý vzduch a zahradní zeleň. Ideální doplňky ke stolu Four Outdoor z dílny Kartell.

 

Tip číslo 2 - Nasbírejte témata k zajímavé konverzaci

Brunch by měl být veselou společenskou událostí, během které se nejen skvěle najíte, ale také příjemně popovídáte. Konverzaci snadno rozpoutá malý výlet do historie: Slovo brunch coby spojení snídaně (breakfast) a oběda (lunch) poprvé použil spisovatel Oscar Beringer v eseji pro londýnský časopis Hunter's Weekly. V textu z roku 1895 s názvem „Brunch: A plea“ formu pozdní
snídaně vítá jako úlevu pro všechny, kteří si v sobotu užívají večerní zábavy a v neděli si mohou přispat, aniž by prošvihli ranní čaj (v tehdejší Anglii šlo o společenskou událost). Čaj se během brunche koncem 19. století podával společně s kávou a kromě vajíček, sladkostí a pečiva byly k dostání také ryby a masité pokrmy. Zatímco ve 20. letech minulého století byl brunch záležitostí luxusních hotelů, další dekádu se přesunul domů - hospodyňky (převážně ty britské a americké) pořádaly domácí prodloužené snídaně s muffiny, opečenou slaninou a pomerančovou šťávou, které si při loku kvalitní kávy užívaly s rodinou, sousedy a přáteli. Popularita brunche během let vzrostla natolik, že se začal pořádat také o sobotách a rozšířil se do celého světa. A není divu. Tahle příjemná záležitost spojená s chutí a radostí dělá víkend ještě o něco lepším.
 

Tip číslo 3 - Rozjasněte tabuli hravým nádobím

Brunch znamená spoustu chodů ve sladké i slané variantě. Zcela nutné jsou tedy mističky, talířky a tácky pro servírování pomazánek, salátů, čerstvého ovoce a malých dezertů. Velkou zásluhu na rozmanité škále půvabného nádobí má španělská designérka Patricia Urquiola. Pastelová kolekce Jellies dostupná v čiré, světle modré, zelené a starorůžové barvě díky technologické inovaci působí jako želé čerstvě vyklopené z formičky. Misky, talíře, tácy a skleničky se navzájem liší svou texturou, která připomíná otisk listů. Pohádková kolekce se hodí i na servírování čaje a kávy - k dispozici jsou také šálky a cukřenka. Z pera slavné designérky pochází i talíře a misky v jemně zemitých odstínech z kolekce Trama inspirované japonskou keramikou. Teď už jen zbývá servírovat hlavní chod. Špagety a další speciality se budou vyjímat v talířích, jejichž autorem není nikdo jiný než slavný italský šéfkuchař Davide Oldani. Autor ikonického konceptu POP Cuisine, kdy se známé chutě připravují ve zcela novém pojetí, navrhl kolekci I.D. Ish s otiskem prstu na každém kousku. Jednotlivé talíře se hodí pro různá roční období - jarní je klasický hloboký, letní mělký, podzimní zkosený a zimní extra hluboký. A sézonní by měla být i květinová výzdoba - v květnu a červnu jsou zahrady plné rozkvetlých růží, pivoněk, máků, zvonků a kosatců. Naaranžujte je do váz rozličných tvarů i barev a vychutnejte si příchod jara.
 

 

Produkty z článku

Nahoru